2016. aug 30.

Szerelem

írta: Perceval
Szerelem

"Szerelem, szerelem, szerelem. Köpni kell, köpni kell, köpni kell...." (A. E. Bizottság: Szerelem)

„Zseni lehet, aki soron van, akit a sors keze kiválasztott akinek ősei akaraterővel lelkiműveltséggel a művészi tehetséggel voltak  felruházva, aki telivérrel – szerelemmel – jött a világra, aki szerelmes volt a dajkájába, aki szerelmes volt a napba, szerelmes volt az üstökös csillagba; ki a szabadba kívánkozott s pille után futkosott, aki szerette az igazságot, magában soha nem unatkozott, aki a munkát szeretettel végzé – a gondolattal a jövőt keresé, aki szakított a jelennel s útrakelt a sejtelemmel, aki mindenütt és mindenben szívét használta a küzdelemben; a ki pályát cserélt, visszavágyott az iskolákba, keresett-kutatott a könyvtárakban, aki világhírű egyének hallatára féltékenyen ébredt öntudatra, aki mindenütt és mindenben kötelességtudó volt, kitartó, fáradhatatlan buzgó, követelő gőgös nem volt önkorában........." (Csontváry Kosztka Tivadar)

Azt újságolja nekem lelkesen, réveteg tekintettel, hogy szerelmes. Megint persze, teszem hozzá magamban, miközben a szót - szerelem - ízlelgetem, de csak idegenül, üresen cseng. Tompán puffan a semmiben. Nem jelent semmit, nem idéz semmit, nem kelt sóvárgást, nem ébreszt emléket, nem kelt undort és nem csal az arcomra mosolyt. Az eszem mondja csak, hogy ez valamiféle szent őrület, amely jobb, ha nincs. Jobb a józanság, mint a részegség, jobb szemlélődve üldögélni a folyam partján, mint az örvényben cikázni fel és alá. Jobb a hűvösbe hajló ősz a maga elmúlásával, mint a perzselő nyár forrósága és szenvedélye. Jobb a magány éleslátása, mint a szerelem megannyi boldog illúziója. 

Azonban a szerelem nem pusztán az, amikor egy másik ember iránt fellobban az érzés, amikor magához ránt a közelség és az érintés gravitációja. A szerelem ennél tágabb (lásd a Csontváry idézetet), az Élettel, az Élet akarásával van kapcsolatban, ez az akarás ölt testet benne. A szerelem orientáció, szeretni valakit és valamit annyi, mint törekedni is feléje, és amikor már valaki képtelen a szerelemre, akkor azt hiszem, hogy valójában az Életre válik képtelenné, és csak ül a parton szemlélődve, és az Élet az rajta kívül zajlik, ő pedig csak nézi.

 

Szólj hozzá

szerelem szenvedély zseni élni akarás