2018. aug 03.

Töredékek a mérgező kapcsolatokról

írta: Perceval
Töredékek a mérgező kapcsolatokról

A mérgező kapcsolathoz nem kell, hogy bármelyik félben ártó szándék, rosszindulat munkáljon. Olyan is lehetséges, hogy pusztán az eltérő személyiségek fejtenek ki lassú romboló hatást egymásra.

A mérgező kapcsolatot a szenvedés kíséri, mert legalább az egyik fél nem teljesedhet ki, nem lehet önmaga, nem épül, hanem roncsolódik. Jó lenne azt hinni, hogy egy olyan kapcsolatban, amelyikben az egyik fél ezt éli meg, a másik is szenved, de ez nem törvényszerű. Mert az önző, a birtokló személyiségek nem a másik jól létével törődnek, hanem csak az ott-létével, vagyis a megtartásával. Mindenáron magukhoz akarják láncolni, és csak akkor szenvednek, ha a másik szabadulni kíván, és akkor nyugszanak meg, ha ezt sikerül elfojtani benne. 

A mérgező kapcsolat soha nem mentes a bűntudattól, a tehetetlenség érzésétől. Ezek sokkal mélyebben hatnak, és túlélik a mérgező kapcsolatot. A mérgező kapcsolat a bűntudat és a hiányzó megértés és figyelem révén hajlamos elhitetni, hogy az illető nem is méltó a szeretetre. A mérgező kapcsolat minél inkább konfliktusos, a bűntudat annál jelenvalóbb lehet, és minden összezördülés - főleg mert ezek egyike se vezet sehová, nincs fejlődés, változás, belátás - úgymond besározza a lelket. 

Szólj hozzá