2014. júl 28.

A punci diadala

írta: Perceval
A punci diadala

tanga-thong-hypnodream.jpg

"Bizony, Mr. Sims, a legfontosabb szó a világon, amire érdemes odafigyelni, nos az a......pina." (Az ezredes az Egy asszony illata című filmben, annak pocsék amerikai változatában)

"Erre a kérdésre gyerekkorunkban a barátaim mindig ugyanazt a választ adták: "a puncit". Én azt válaszoltam, "az idős emberek házainak a szagát". A kérdés pedig az volt: "Mit szeretsz a legjobban, úgy igazán ebben az életben?". Érzékenységre rendeltettem. Arra rendeltettem, hogy író legyek.........." (Jep Gambardella bemutatkozása a Nagy szépség című filmben)

A gazdag, vak és nyugalmazott ezredes némi hatásszünet után mondja ki áhítattal és vágyakozással, hogy "pina". A színész (Al Pacino) mégsem hiteles, mert azt játssza, hogy játszik, hogy hatáskeltésre játszik: a közönségnek beszél valójában. Ahogy kimondja, hallani lehet milliónyi néző boldog nevetését, és felszabadult sóhaját, hogy valaki "hivatalosan" kimondta, ki merte mondani így, nyíltan, keresetlenül, semmivel sem törődve. A gátlástalan nyíltság megdicsőülése! A sertések szintjén mozgó ember boldogsága, ha végre valaki ábrázolja, bevallja, hogy a hús, a test a végső valóság, a zabálás, az ivás a legfőbb jó. Ha valaki helyette is megvalósítja a hedonista álmot, a prüdéria és képmutatás nélküli gátlástalan létet: így lehet valaki az egyszerű nép hőse és prófétája! Csak ki kell mondani, amit "úgyis mindenki tud"! Végre tegyük félre a finomkodást, a kultúráltság képmutatását, a hazugságot, hogy van lélek és szellem, végre jöjjön el a kendőzetlen test, a vágy pucér diadala! A pina filozófiája - nevezzük nevén a dolgokat!

A második idézet valójában nem megy szembe az elsővel, nem akar aszkétikus lenni, nem megtagadja a testet, mindössze van benne valamilyen mélyebb irányultság, ami miatt a pinán kívül, azon kívül, amit a pina jelképez, még elismer mást is. Mintha lenne számára lélek, szellem, jelentés, értelem is a világban - olykor rejtőzködve. Persze a második monológnál nem hallatszódik a sertések önfeledt röfögése és felszabadult kacaja, mivel a sertések nem értik, bolondságnak tartják az ilyen beszédet. Biztos buzi! - mondaná az ilyen esetben szokásos össznépi bölcsesség.

Jep Gambardella a film végén beismeri, hogy egész életében a nagy szépséget kereste. A nagy szépség nem azonos az élvezettel, az életörömmel, hanem ezekkel legfeljebb összefonódva, de ezeken mégis túl van, ha van. Lehet persze keresni a pompában, a győzelemben, a testben, a vágyban, a szerelemben, az erotikában, a tudásban, a művészetben. Azonban aki a nagy szépséget keresi, az óhatatlanul hordozza a kiábrándultság esélyét, mert többet akar, többet remél az élettől, mint a puszta kielégülés. Neki több kell a pinánál. Aki csak a pinát akarja, az minimálisan csalódhat, legfeljebb nem jut hozzá - ez a tömegek végső bölcsessége és igazsága.

Szólj hozzá